Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Obiective turistice

Geamia Ali-Gazi Pașa

Este un monument istoric și de arhitectură religioasă situat în centrul orașului Babadag, datând din secolul al XVII-lea. Geamia, ridicată în anul 1609 sau 1610, a fost construită din piatră fățuită, pe un plan dreptunghiular, a fost prevăzută cu un monumental pridvor pe arcade și un minaret înalt de peste 20 de metri.

Vezi mai mult

Dealul Koyun Baba

În multe locuri din România există locuri pline de legende locale care de care mai fascinante, ale căror origini se pierd în negura timpului. Chiar dacă nu se știe cât e mit și cât e adevăr în acestea, ele rămân niște povești care îi leagă puternic pe oameni de locurile în care trăiesc.

Vezi mai mult

Situl Arheologic Cetatea Heracleea (Enisala)

Locurile istorice au farmecul lor deosebit, asta ți-o pot spune și cei care au fost sceptici la început și apoi rămân uimiți de modul în care acestea te transportă în timp. Unul dintre cele mai frumoase și bine conservate locuri de acest gen este cetatea dobrogeană Enisala.

Vezi mai mult

Rezervația naturală „Pădurea Babadag – Codru”

Atât în Dobrogea, cât și la nivel național, rezervația cuprinde una dintre cele mai mari concentrații de specii amenințate cu dispariția cum sunt numeroare specii de orhidee. Odată cu înființarea rezervației s-a urmărit și conservarea anumitor asociații forestiere unice în zona Dobrogei reprezentate în special de arbori de ce au peste 100 de ani.

Vezi mai mult

Rezervația naturală Vârful Secarului

Vârful Secarul este una dintre puținele zone granitice ale podișului calcaros al Babadagului iar din punct de vedere geomorfologic are și cea mai mare altitudine din posid de 401m. Este un martor al eroziunii predominând versanții cu înclinări și expoziții diverse. Vârful Secarul are rețea hidrografică slab dezvoltată structura granitică favorizând existența unor cursuri de apă temporare sau permanente.

Vezi mai mult

Rezervația naturală Dealul Bujorului

Ce poate fi mai frumos și mai plăcut decât să călătorești și să descoperi minunățiile naturii, mai ales când găsești peisaje superbe care te lasă fară cuvinte? Unul dintre ele, puțin cunoscută în afara regiunii sale, Dobrogea, este și Rezervația Pădurea Bujorului de pe versantul sudic al Dealulul Bujorului din Podișul Babadag.

Vezi mai mult

Poiana Kiorum

La 19km de orașul Babadag se află rezervația naturală Poiana Kiorum, rezervație botanică având ca specie protejată Sophora Jambeti – element pontic endemic. În Poenița Kiorum Tarla sunt specii precum firuta (Poa angutifolia) dar și o plantă ce crește doar aici numită Sophora Prodanii. Descoperită între anii 1875 – 1959 de către botanistul Iuliu Prodan acesta a botezat-o Goebelia alopecuroides.

Vezi mai mult

Platoul cu sculpturi

Această piatră s-a înălțat pe 20 septembrie 1984 la hotarul de început al acestei așezări dăruită sculpturii de către Orașul Babadag. Sculptori: Antoaneta Andrei, Maria Branea, Bela Crișan, Alina Enache, Laurențiu Mihail, Tiberiu Mostreanu, radu Andrei, Manuela Siclodi, Narcis, Teodoreanu. Director: Nani Valeriu, Personal ajutător: popescu Dumitru, Mihai Tudor și Nicolae Andrei

Vezi mai mult

Muzeul de artă tradițională Enisala

Obiectivul muzeal “Gospodăria țărănească conservată în situ” din satul Enisala reprezintă sinteza arhitecturii tradiționale din nordul Dobrogei la începutul sec. al XX-lea, fiind primul muzeu etnografic din județul Tulcea. Restaurată în anul 1971, gospodăria este un punct de atracție pentru turiștii care vizitează aceste locuri. Pentru a ajunge la Enisala cel mai simplu reper e să ajungi întâi la Babadag, fie pe Drumul European 87 care vine din Vestul țării, fie pe Drumul Național 222 care leagă Constanța de Tulcea.

Vezi mai mult

Muzeul de artă orientală

Muzeul de artă orientală din Babadag este dedicat culturii turcilor și tătarilor musulmani care au trăit (și ai căror urmași trăiesc încă) în Dobrogea. Nu este un muzeu mare, dar care spune multe despre cei care, odinioară, stăpâneau aceste pământuri. Vizitându-l, iți dai seama că pe teritoriul României au existat adevărate micro-cosmosuri, culturi total diferite de a noastră, cu porturi și religii pe care abia acum începem să le înțelegem.

Vezi mai mult

Mausoleul lui Sari Saltuk Baba Dede

Considerat părintele și fondatorul orașului Babadag, Sari Saltuk Baba Dede este personajul legendar despre care se spune că a fost conducătorul a 10.000 de familii de turci selgiukizi împreună cu care ar fi venit în regiunea Dobrogei în anii 1263 și 1278, cerând împăratului bizantin de la acea vreme dreptul de a se așeza în regiune.

Vezi mai mult

Mănăstirea Visterna

Mănăstirea Visterna a fost construită în anul 2009, într-un loc pitoresc, lângă pădurea rezervație naturală Babadag, în apropierea lacului Razelm dar și într-un loc încărcat de istorie cum e cetatea Enisala. Pentru că este destul de nouă nu a fost înscrisă în Triunghiul Mănăstirilor din Dobrogea de Nord iar fiind destul de mică are doar un paraclis și un corp de chilii.

Vezi mai mult

Mănăstirea Codru

Mănăstirea Codru este în construcție, fiind situată în localitatea Codru, lângă Babadag, la aproximativ 100 m de drumul E87.

Vezi mai mult

Lacul Razelm

La sud de Gurile Dunării se află cea mai mare întindere de apă dulce din România, un loc despre care puțină lume știe cât de frumos și sălbatic este . Înainte de anii ’80 comunica cu marea prin Gura Portiței și peștii din mare își depuneau icrele acolo. Vorbim de laguna Razim numită și Razelm sau Iancina, un loc care în antichitate se numea Argamos.

Vezi mai mult

Lacul Babadag

Alături de Delta Dunării, face parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării din cadrul UNESCO. Este situat în nordul localității Babadag și la vest de lacul Razim. Conform Convenției de la Ramsar, este inclus în aria de protejare a zonelor umede. Este considerat un liman fluvio-maritim; fauna piscicolă este reprezentată de specii de apă dulce cum ar fi plătica, carasul, dar și fitofagele din sud-estul Asiei. În cantități mai mici se găsește crapul și șalăul.

Vezi mai mult

Cismeaua Kalaigi

Cișmeaua Kalaigi este un sit istoric impresionant, un important punct de atracție turistică situat chiar în centrul orașului Babadag. Se spune că temutul pașă Ali Gaza s-a îndrăgostit de zonă, stabilindu-se aici și în cele din urmă găsindu-și sfârșitul aici, unde este înmormântat în cavoul său monumental.

Vezi mai mult

Cetatea Ibida

Prima descriere a cetății a fost făcută de către geograful Pamfil Polonic în anul 1897. Era văzută ca o centură de fortificații cu ziduri foarte groase, trei porți și 33 de turnuri. La începutul secolului următor, în anul 1911, Vasile Pârvan îi dă denumirea de cetatea Ibida.

Vezi mai mult

Casa Panaghia

Datează din sec. al IX-lea și dea lungul anilor a fost casă de rugăciune, sediul seminarului musulman dar și grădiniță pentru copii. În anii ’70 ai veacului trecut, a fost desemnată obiectiv muzeal, iar începând cu anii 1999 găzduiește și expoziția de artă orientală. Arta tradițională a turcilor și tătarilor din Dobrogea este prezentată publicului prin numeroase vase din aramă, pentru uz casnic și de cult, piese de port, broderii.

Vezi mai mult

Cabana orașului Babadag

Orașul Babadag și împrejurimile sale păstrează vie o parte importantă din istoria țării noastre prin numeroase obiective de interes turistic precum moscheea Ali-Gazi-Pasa, Cișmeaua Kalaigi și Casa Panaghia, cetatea Enisala și cetatea Ibida sau rezervația naturală Dealul Bujorului.

Vezi mai mult

Ultima actualizare: 14:10 | 4.09.2024

Sari la conținut