Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Situl Arheologic Cetatea Heracleea (Enisala)

Locurile istorice au farmecul lor deosebit, asta ți-o pot spune și cei care au fost sceptici la început și apoi rămân uimiți de modul în care acestea te transportă în timp. Unul dintre cele mai frumoase și bine conservate locuri de acest gen este cetatea dobrogeană Enisala. Veche așezare din antichitate, aceasta a devenit cetate bizantină, fiind apoi preluată de genovezi și trecând, de-a lungul timpului, în mâinile diverselor puteri care s-au perindat în zonă.

De-a lungul timpului s-a numit Heracleea, Heraclia, Eracri-Kiipei, Yeni-Sale (denumirea turcească) și acum i-a rămas numele Enisala, adaptarea acestei denumiri în limba română.

Ce e cu adevărat interesant la ea? Senzațiile de autenticitate, măreție, un pic de mister și mai ales frumusețe impunătoare din vremuri de demult.

Unde se află cetatea Enisala
Cetatea Enisala o găsim la 2 km de localitatea Enisala din județul Tulcea, lângă Babadag, pe un deal calcaros ce s-a format tocmai în jurasic, deasupra lacurilor Razim și Babadag și a uscatului dimprejur.

Indiferent din ce direcție vii este foarte simplu să găsești cetatea Enisala. De exemplu dacă ai ajuns în orașul Tulcea, mergi spre Babadag și sunt indicatoare peste tot. La fel, dinspre Mamaia o iei spre nord să ajungi în Babadag urmând indicatoarele de pe șosea. Din București ține traseul Medgidia, Mihai Kogălniceanu, Lumina, Babadag. Acestea sunt indicații sumare deoarece poți “consulta” GPS-ul de pe telefon sau computer. În sprijinirea dezvoltării turismului și pentru confortul turiștilor, s-a reabilitat DJ 222 ce duce de la Tulcea- Sarichioi- Enisala.

O construcție de excepție

Este ingenios realizată și constructorul a urmărit curbele dealului masiv de calcar. Astfel a creat un plan neregulat care-i dă o notă de originalitate dar și de rezistență pentru că încă se păstrează zidurile și bastioanele, în unele locuri chiar au înălțime de 4-10 m. Zidurile de incinta și turnurile au fost făcute din piatră de calcar de pe dealul respectiv, tăiată special pentru construcția zidurilor dar cioplită rudimentar și de diferite mărimi.

Modul în care domină dealurile, felul în care îți apare când o privești de jos sau când urci spre ea pe drumul șerpuitor până acolo sunt de neprețuit. Nimic nu se compară însă cu senzația pe care o ai în interior, mai ales atunci când intri în turnurile cetății, vezi locurile din jur și poate, pentru o clipă, simți ce au simțit și oamenii care au apărat-o, cu multe sute de ani în urmă.

Nu mai vorbim de cum arată peisajul din jur, cu un farmec tipic dobrogean, cu dealuri mici, întinderi de iarbă și apă. Un sfat: este bine să parcurgi pe jos tot drumul de la baza cetății până în vârf pentru a te bucura pe îndelete de nemărginirea locurilor, de peisajul simplu dar atât de frumos și neobișnuit pentru cei care n-au mai vizitat Dobrogea.

Un strop de istorie

Cetatea a fost construită în scop militar, și chiar a slujit acestui scop pentru că de acolo se puteau supraveghea drumurile de pe apă și de pe uscat, mai ales Gurile Dunării (Cernet și Dunavăț) iar cei interesați de asta erau bogații negustorii genovezi ce dețineau monopolul navigației în Marea Neagră.

Ca orice cetate veche are o istorie bogată, plină de lupte dar și de uitare. Istoria a consemnat că între anii 1397 și 1417, pe vremea lui Mircea cel Bătrân, cetatea făcea parte din sistemul defensiv al Țării Românesti și era considerată un punct strategic militar de mare importanță însă când stăpânirea turcească s-a extins de la nordul Gurilor Dunării până la Cetatea Albă și Chilia (asta se întâmplă în anul 1484), cetatea a fost abandonată.

Pentru că a fost construită doar în scop militar, în timp de pace nu i s-a mai acordat atenția pe care o merita sau nu mai existau bani pentru întreținerea ei. Și a căzut în uitare. La abandonarea cetății un rol foarte important l-a avut și formarea cordoanelor de nisip ce au separat limanul Razelm (Razim) de Marea Neagră.

Călătorie pentru ochi și suflet

Poți să vizitezi cetatea Enisala în fiecare anotimp și să te bucuri de tot ce te înconjoară: dealul calcaros și golaș pe care sunt ruinele cetății, lumina care se oglindește în lacurile Razim și Babadag și Gurile Dunării în depărtare.

Și locurile din jur “merită”. De la Enisala poți ajunge imediat să te bucuri de un borș de pește sau vreun crap la proțap la Jurilovca, să te plimbi cu barca în complexul Razelm-Sinoe, să vezi rezervațiile naturale din zonă, să te reculegi la mănăstirea Visterna sau chiar să ajungi repede la Marea Neagră, ca să dăm doar câteva exemple.

Așadar, că iți place istoria sau pur și simplu frumusețea impresionantă te mișcă, cetatea Enisala este un obiectiv pe care trebuie să-l bifezi pe lista ta de “locuri de văzut într-o viață”.

Ultima actualizare: 14:10 | 4.09.2024

Sari la conținut