Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Rezervația naturală Dealul Bujorului

Ce poate fi mai frumos și mai plăcut decât să călătorești și să descoperi minunățiile naturii, mai ales când găsești peisaje superbe care te lasă fară cuvinte? Unul dintre ele, puțin cunoscută în afara regiunii sale, Dobrogea, este și Rezervația Pădurea Bujorului de pe versantul sudic al Dealulul Bujorului din Podișul Babadag.

Merită să mergi acolo deoarece este atât de frumos încât nici nu știi unde să-ți muți privirea, mai ales în perioada în care înflorește bujorul de pădure, de aici fiind și numele de Pădurea Bujorului.

Zona din jur este specifică Dobrogei – dealuri puțin înalte și acoperite de vegetație la fel de puțin înaltă (de obicei), întrerupte de porțiuni cu păduri și “ochiuri” de poieni pline de flori și ierburi înalte. Mulți au comparat relieful cu savanele africane și, uneori, în arșiță verii, chiar așa pare.

Hrana pentru suflet și încântare pentru ochi
Natura este frumoasă, generoasă, relaxantă și-ți face cadouri incredibile. În plimbarea prin Pădurea Bujorilor, dacă ai norocul să fie o zi senină, poți să te delectezi, să-ți îmbogățești sufletul și să-ți bucuri ochii cu frumusețea și sălbăticia locului mai ales când totul este împânzit de flori de bujor și de mirosul lor ademenitor. E o adevărată frumusețe sălbatică, o evadare din cotidian.

Florile de bujor de aici se găsesc în zonele de poieni semi-umbrite de stejari seculari. Sunt atât de mulți bujori încât ai impresia că ai ajuns pe un imens covor roșu, frumos mirositor și elegant. Ai uneori impresia că toți s-au ocupat să cultive o gradina minunată, imensă, cu bujori.

Care e luna cea mai potrivită pentru a vedea tot acest spectacol? Mai, însă poți găsi bujori la fel de frumoși și în iunie, pe căldură.

Despre rezervația Pădurea Bujorului
O rezervație naturală e un loc în natură unde omul nu poate interveni dar protejează spațiul și unde totul, de la floră și faună, crește și se dezvoltă nestingherit.

Rezervația Pădurea Bujorului este o zona cu poieni încărcate cu toată paleta coloristică a unui pictor, cu pajiști cu iarbă mătăsoasă și pădure cu arbori seculari de stejar, o multitudine de arbuști și e un important obiectiv turistic ce merită vizitat, cel mai mult când înfloresc poienile de bujori.

Suprafața ei este de aproape 51 de ha și a fost declarată rezervație naturală botanică pentru pădurea de tip submediteraneean care adăpostește o mulțime de specii de păsări și animale pe cale de dispariție, dar în special datorită soiului de bujor sălbatic care crește în libertate.

Bujorii din Podișul Babadagului sunt considerați vulnerabili, fiind foarte rari, de aceea au fost înscriși în Lista Roșie a Plantelor Superioare din România, fiind ocrotiți de lege. Un motiv în plus să îi vezi.

Poate nu știai
De-a lungul timpului, floarea de bujor a generat multe legende și “rădăcinile” ei vin tocmai din poveștile cu zei. Numele bujorului sălbatic( bujorul de pădure) este Paeonia peregrina și se spune în mitologie că doctorul Paeon i-ar fi supărat pe zei și aceștia l-au pedepsit cu moartea. Neavand alternativă, s-a transformat în bujor, considerată plantă vindecătoare. În timpul Războiului Troian, cu rădăcină de bujor i-a vindecat pe zeii Pluto și Marte și astfel și-a recăpătat simpatia zeilor. Lăsând legenda la o parte, floarea de bujor cu proprietățile ei curative apare într-un manuscris al lui Plinius, pe vremea Imperiului Roman, are descrieri ample despre vindecarea multor boli.

Lăsând legenda la o parte, ocazia de a vedea “pe viu” frumusețea bujorilor nu trebuie ratată, iar experiența de la Pădurea Bujorului te va “încărca” sigur de energie pozitivă.

Ultima actualizare: 14:10 | 4.09.2024

Sari la conținut