Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Poiana Kiorum

La 19km de orașul Babadag se află rezervația naturală Poiana Kiorum, rezervație botanică având ca specie protejată Sophora Jambeti – element pontic endemic.

În Poenița Kiorum Tarla sunt specii precum firuta (Poa angutifolia) dar și o plantă ce crește doar aici numită Sophora Prodanii. Descoperită între anii 1875 – 1959 de către botanistul Iuliu Prodan acesta a botezat-o Goebelia alopecuroides. Ceva mai târziu botanistul american Anderson, vizitând Babadagul a identificat planta și a numit-o Sophora Prodanii în cinstea celui ce a descoperit-o primul. Peste ani a fost descoperită și în Caucaz (URSS).

Renumitor profesor Borza susține că planta a fost adusă din Asia de către turci fiind folosită că otravă pentru săgeți (semințele plantei sunt otrăvitoare).

În această frumoasă rezervație mai cresc și alte specii de precum gorunul, teiul alb, carpenul, frasinul. Pe valea Seremet se întâlnește ghiocelul de Babadag ale cărui flori sunt slab mirositoare.

Bujorul, una dintre cele mai decorative plante ale Babadagului ce crește la marginea pădurii se mai numește și bujor românesc fiind descoperit de către botanistul Dimitria Brânză între anii 1846 – 1895.

Totalitatea speciilor de plante ierboase și lemonase ce cresc în această rezervație ajunge la 700.

Ultima actualizare: 10:55 | 20.05.2024

Sari la conținut