Muzeul de artă tradițională Enisala
Obiectivul muzeal “Gospodăria țărănească conservată în situ” din satul Enisala reprezintă sinteza arhitecturii tradiționale din nordul Dobrogei la începutul sec. al XX-lea, fiind primul muzeu etnografic din județul Tulcea.
Restaurată în anul 1971, gospodăria este un punct de atracție pentru turiștii care vizitează aceste locuri.
Cum poți ajunge la Gospodăria Țărănească
Pentru a ajunge la Enisala cel mai simplu reper e să ajungi întâi la Babadag, fie pe Drumul European 87 care vine din Vestul țării, fie pe Drumul Național 222 care leagă Constanța de Tulcea. Din Babadag mai mergi cam 2 kilometri până acolo, pe drumul ce leagă Babadagul de Lacul Razelm.
Aceasta este amplasată în centrul satului, pe partea dreaptă a șoselei ce leagă orașul Babadag de localitățile din zona lacului Razim.
Ce poți vedea dacă vizitezi Gospodăria Țărănească din Situ
Planimetria casei este cea tradițională: cu tindă centrală și două camere, bucătărie de iarnă și magazie, având la fațadă și pe latura dinspre stradă, prispa cu balustrada și stâlpi. Pe latura din spate, spre nord, pe aproape toată lungimea casei, se află chilerul (spațial de depozitare).
Ornamentele de la pazie și fronton, cu motive florale, geometrice și zoomorfe (cai afrontați) realizate în tehnica traforului, sunt cele frecvent întâlnite în arhitectura tradițională din această zonă.
Anelexe au fost reconstruite și aveau, în viață satului, o funcționalitate adecvată la practicarea ocupațiilor și meșteșugurilor. Ele erau adăpost pentru animale, loc de depozitare a cerealelor sau a nutrețului pentru vite, a atelajelor și uneltelor. Aceste anexe au devenit acum spații de reprezentare a colecțiilor.
Un interes deosebit prezintă colecția de aramă, cu piese de diferite forme și mărimi determinate de funcționalitatea lor variată.
Poate puțini știu că în București, pe malul lacului Herăstrău, la muzeul în aer liber numit Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” există o moară de vânt din localitatea Enisala ce aparține primei jumătăți a secolului XX. Este descrisă așa : “reprezintă o instalaţie de mici dimensiuni, cu patru aripi, o singură pereche de pietre şi scheletul din lemn îmbrăcat în stuf. Transmisia se face prin axul orizontal şi axul vertical, de la roata cu măsele la pietre”.
Alte obiective din această zonă
Partea aceasta din Dobrogea are multe lucruri de oferit – de la priveliștile care-ți taie respirația de pe lacul Razelm (Razim) și lacurile din jur, mănăstirile Corbu și Visterna sau Dealul Koyun Baba până la cetatea Enisala, aflată în apropierea muzeului.