Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Mausoleul lui Sari Saltuk Baba Dede

Considerat părintele și fondatorul orașului Babadag, Sari Saltuk Baba Dede este personajul legendar despre care se spune că a fost conducătorul a 10.000 de familii de turci selgiukizi împreună cu care ar fi venit în regiunea Dobrogei în anii 1263 și 1278, cerând împăratului bizantin de la acea vreme dreptul de a se așeza în regiune. Lua astfel naștere orașul Babadag de azi, care îi și poartă numele. Sari Saltuk a rămas în fruntea comunității sale până la moartea sa în anul 1304.

În cinstea sa, în anul 1484 , sultanul Baiazid al II lea Veli, aflat la comanda campaniei militare împotriva domnitorului Ștefan cel Mare în urma căreia Chilia și Cetatea Albă intră sub dominația imperiului otoman, a comandat ridicarea acestui mausoleu care poate fi astăzi vizitat în orașul Babadag. Toți sultanii aflați în trecere prin oraș vizitau mausoleul, astfel că acesta a devenit un loc de pelerinaj. Baiazid al II-lea a ctitorit de asemenea și o geamie (Ulu Cami) și o baie turcească, aflate chiar în apropierea mausoleului, dar care nu s-au păstrat până astăzi – urmele acestor construcții erau încă vizibile la 1919.

Mausoleul împreună cu geamia au format nucleul unui centru monastic (trad. tekke). Edificiul care este astăzi deschis turiștilor nu este cel original. Construcția actuală datează probabil de la sfârșitul sec. XVIII (la terminarea asediilor turcești din anii 1771, 1773 și 1778 care au lăsat Babadagul în ruină completă.

Între anii 2004-2007 mausoleul a fost restaurat.

Ultima actualizare: 16:37 | 22.07.2024

Sari la conținut