Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Mănăstirea Visterna

Mănăstirea Visterna a fost construită în anul 2009, într-un loc pitoresc, lângă pădurea rezervație naturală Babadag, în apropierea lacului Razelm dar și într-un loc încărcat de istorie cum e cetatea Enisala. Pentru că este destul de nouă nu a fost înscrisă în Triunghiul Mănăstirilor din Dobrogea de Nord iar fiind destul de mică are doar un paraclis și un corp de chilii.

Mănăstirea Visterna este o mănăstire de maici, condusă de maica stareță monahia Fevronia Gociua și are hramurile Nașterea Maicii Domnului( 8 septembrie) și Cuvioasa Parascheva (14 octombrie). Pe 25 aprilie 2014 a fost făcută slujba pentru punerea pietrei de temelie pentru noua biserică a mănăstirii Visterna.

Cum ajungi la mănăstire
Drumul care te duce către mănăstire șerpuiește printre casele micuțe ale satului Visterna, este cam anevoios, îngust, neasfaltat, plin de praf și în pantă încât te gândești să faci cale întoarsă. Dacă te ambiționezi să ajungi la mănăstire vei descoperi că peisajul care-ți apare în fața ochilor, cu dealul înverzit ca fundal și mănăstirea nouă, curată și înconjurată de pomi și flori, merită toată osteneala ta. Dar mai exact, din Tulcea o iei pe DN 22 E87 spre Sud 32 km până la Babadag, apoi spre Est, DJ 223A 8 km.

Ce e special la Mănăstirea Visterna
Când vei merge la această mănăstire vei vedea că există ceva ce te face să te simți “altfel”. Altfel chiar decât la alte mănăstiri. Poate locul retras, poate natura care înconjoară mănăstirea din toate părțile, poate prezenta marelui lac Razelm. Nu e clar, dar vei vedea că e mănăstirea în care spiritualitatea ta se trezește.

Povestea locului
Am putea să credem că doar mănăstirile vechi au legende sau povești dar găsim și la cele noi. Mănăstirea Visterna nu face excepție și astfel am aflat că pământul pe care s-a ridicat micuța mănăstire, a aparținut unei bătrâne care l-a donat bisericii în urma unui vis ciudat și răscolitor, care s-a repetat de 3 ori și în care o pasăre venea cu un prunc în cioc, îl lăsa pe pământul respectiv și cineva îl înjunghia. Bătrâna a considerat că este un semn de la Dumnezeu și așa a început totul. Pe pământul unde în visul unei femei a fost jertfit un prunc, călugărițele inimoase de la Mănăstirea Visterna spun că o jertfa a fost chiar ridicarea mănăstirii deoarece au fost zile în care nu mai aveau nimic dar cu ajutorul lui Dumnezeu au reușit să izbândească.

Frumusețea locului, simplitatea, respectarea tradițiilor și spiritualitatea în care dăinuie Mănăstirea Visterna te fac să te gândești că există în frumoasa noastră țară locuri ce merită vizitate și din care te întorci împăcat sufletește.

Ultima actualizare: 13:36 | 9.06.2023

Sari la conținut