Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Lacul Razelm

La sud de Gurile Dunării se află cea mai mare întindere de apă dulce din România, un loc despre care puțină lume știe cât de frumos și sălbatic este . Înainte de anii ’80 comunica cu marea prin Gura Portiței și peștii din mare își depuneau icrele acolo. Vorbim de laguna Razim numită și Razelm sau Iancina, un loc care în antichitate se numea Argamos.

Când în 1980 s-au făcut diguri, laguna s-a transformat în lac de apă dulce pentru că a rămas alimentat doar de apa Dunării venită din brațul Sfantu Gheorghe prin canalele Dranov și Dunavat. Corect ar fi ca să i se spună Limanul Razelm, nu Lacul Razelm. Denumirea de lac a fost pusă în anii comunismului și dealtfel atunci toate limanele dobrogene au fost denumite lacuri și folosite pentru irigații, însă cu toate aceste transformări artificiale tot au mai rămas zone întinse de pură frumusețe sălbatică.

Așadar, să intrăm puțin în lumea neștiută sau mai puțin cunoscută din paradisul acvatic al lacului Razelm:

Cum ajungi la Lacul Razelm (Razim)
Lacul Razelm merită să fie vizitat și te va răsplăti pentru toată osteneala ta. Și ai ce vedea – lacul este imens, cu o suprafață de 415 km pătrați, ce reprezintă 20 % din apele Deltei Dunării, iar fiecare colțișor reprezintă natura în toată splendoarea ei. Adâncimea nu e foarte mare, rar depășind 3 metri. Harta de mai jos te ajută cel mai mult să ajungi la Lacul Razim, dar, ca repere, poți ajunge de pe drumul european E 87 care leagă Constanța de Tulcea, la Babadag, aflat la scurtă distanță de locul despre care vorbim sau poți continua drumul până la Jurilovca, de unde poți lua vaporașul în direcția dorită (sau, dacă nu, spre Gura Portiței, fășia de pământ care separă marea de lacurile Deltei).

Ce te va impresiona aici? Să le luam pe rând:

Diverse specii rare de păsări, animale și pești
Când vorbești de delta unui râu sau fluviu, este clar că acolo și în toate lacurile din jur vei întâlni viețuitoare pe care nu ai ocazia să le întâlnești în restul țării. Așa este și în lacul Razelm. În special fauna piscicolă este bine reprezentată prin sturionii marini (morun, nisetru, păstrugă) și sturionii de apă dulce (cega și viza) alături de pești comuni întâlniți în aproape toate lacurile țării. Păsările sunt în largul lor, pe lacul Razelm iar mamiferele precum vidra (și, după unele mărturii, chiar și extrem de rarul enot) sunt bine ascunse în hățișurile de pe malul lacului.

Floră mai puțin întâlnită
Pe lângă stufărișul specific Deltei, Lacurile Deltei Dunării, din care face parte și Lacul Razelm adăpostesc (în, și pe lângă apele lor) vegetație diversă și rară printre care nufărul alb și galben, ciulinul de baltă, limba apei, rizacul, cornacul, și multe altele, de fapt o întreagă enciclopedie botanică. Malurile lacului, pe diferite porțiuni, sunt înfrumusețate de diferite specii de salcii, în funcție de calitatea solului, de obicei mlăștinos, tot o caracteristică a Deltei Dunării.

Insula Popina din lacul Razim
Când spui “insulă”, gândul te duce la locuri exotice dar nu trebuie să ne ducem în locuri îndepărtate pentru că avem aici, chiar în Lacul Razelm, Insula Popina, ce te impresionează prin aspectul ei ciudat și inedit. Este situată în nordul lacului și e considerată rezervație naturală, un rai al viețuitoarelor specifice lacului.

Vâslește la răsăritul soarelui
Dacă nu ai timp sau vrei o zi de relaxare într-un loc mai liniștit, alege lacul Razelm. Ca să te delectezi și să poți să cuprinzi cu privirea imensitatea și frumusețea privelistei, o idee bună este să-ți încânți familia cu o plimbare cu barca, să colindați în lung și-n lat lacul pentru a vă putea bucura în voie de minunățiile naturii. Cel mai frumos moment al zilei este la răsăritul soarelui, dar nici apusul nu e de lepădat.

O să realizezi cât de multă liniște interioară îți dă o asemenea plimbare pe apă. E un sentiment neprețuit.

Ospitalitate și mâncare bună
Lacul Razelm ne oferă spectacolul naturii în formă curată a sălbăticiei lui, înconjurat de vegetație, de ruine ale unor cetăți dacice dar și de micuțele și frumoasele case pescărești. Să nu uităm însă de oamenii de acolo, oameni de treabă, primitori, și de mâncarea bună și sănătoasă pregătită din produsele locului, în special pește. Rețetele pescărești inedite, numai de ei știute, sunt încă o atracție grozavă pentru toată lumea care vrea să petreacă zile de neuitat la Lacul Razelm. Îți “lasă gura apă” numai când te gândești la borșul lipovenesc, saramura de crap și mămăliguța aburindă.

Trăgând o linie, dacă vrei să vezi România sălbatică și în mare parte nedescoperită, merită să mergi măcar o dată în viață la Razelm, experiența va merita în fiecare secundă.

 

Ultima actualizare: 08:49 | 24.05.2024

Sari la conținut