Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Casa Panaghia

Datează din sec. al IX-lea și dea lungul anilor a fost casă de rugăciune, sediul seminarului musulman dar și grădiniță pentru copii. În anii ’70 ai veacului trecut, a fost desemnată obiectiv muzeal, iar începând cu anii 1999 găzduiește și expoziția de artă orientală.

Arta tradițională a turcilor și tătarilor din Dobrogea este prezentată publicului prin numeroase vase din aramă, pentru uz casnic și de cult, piese de port, broderii. Dar și prin numeroase țesături, cum ar fi: covoare pentru rugăciune, covoare orientale, șaluri din cașmir.

În fiecare an, Muzeul de Etnografie și Artă populară din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, organizează la Casa Panaghia numeroase expoziții ce cuprind piese de etnografie și artă populară din această frumoasă zonă a țării.

Turcii și tătarii din Dobrogea au o artă populară foarte frumoasă și foarte bogată care ne arată fără dubii originile sale orientale, dar și o anumită interferență cu arta autohtonă din Peninsula Balcanică dar și din Dobrogea.

Ultima actualizare: 10:55 | 20.05.2024

Sari la conținut