Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Dealul Koyun Baba

În multe locuri din România există locuri pline de legende locale care de care mai fascinante, ale căror origini se pierd în negura timpului. Chiar dacă nu se știe cât e mit și cât e adevăr în acestea, ele rămân niște povești care îi leagă puternic pe oameni de locurile în care trăiesc.

Una din aceste legende este cea țesută în jurul Dealului Koyun Baba de lângă Babadag unde se află mormântul pastorului Koyun Baba (Tatăl oilor, în traducere din limba turcă).
Dealul Koyun Baba este chiar în apropierea orașului Babadag. Acolo se ajunge pe drumul european 87, care leagă Constanța de Tulcea, dar și pe drumul național 222, care leagă Macinul de Jurilovca.

Dealul este destul de mare și abrupt ca să arate ca un munte, este împădurit și o parte din el este declarat rezervație naturală deoarece adăpostește o plantă rară numită sophora prodanii jaubertii, sau sofora lui Prodan, ori mărgelușă, cum îi zic localnicii.

Locul din vârful dealului unde se află mormântul pastorului este o mică poiană înconjurată de copaci seculari și tufișuri dese formate din diferiți arbuști specifici zonei.

Legenda spune că dacă vrei să ți se îndeplinească dorința trebuie să urci de 3 ori dealul dar urcarea este anevoioasă pentru că panta este abruptă și sunt puțini aceia care se reîntorc, poate doar cei mai motivați.

Ultima actualizare: 08:49 | 24.05.2024

Sari la conținut